Новини

Previous Next

Съвместна инициатива с МЗХГ за почистване на Панчаревското езеро

На 11 ноември 2022 г. (петък) от 13 ч. на Националната гребна база в с. Панчарево ще се извърши акция по зарибяване с растителноядни видове риби с цел намаляване на биомасата в язовир Панчарево. Това е началото на съвместна инициатива не СО - район "Панчарево" и МДХГ за опазване на чистотата на езерото.

Ще бъдат пуснати 12 000 броя бял амур и 3 000 броя толстолоб. 

На събитието се очаква да присъстват:

  • Г-н Явор Гечев, министър на земеделието, храните и горите
  • Г-н Валентин Чамбов, Зам.-министър на земеделието, храните и горите
  • Г-н Стоян Тошев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите
  • Г-н Дамян Дамянов, Директор на Югозападно държавно предприятие
  • Г-н Николай Гюров, кмет на СО - район "Панчарево"
  • Г-жа Паолина Петракиева, зам.-кмет по окона среда и климат СО - район “Панчарево”
  • Представители на спортните клубове, опериращи на езерото в с. Панчарево. 

Зоната около Панчаревското езеро е сред най-предпочитаните от жителите и гостите на столицата за разходки, краткотраен отдих и спорт. Тя привлича с красивата си природа, разнообразните възможности и близостта си до София.

Гребният канал в язовир Панчарево е място, където са се провеждали международни състезания по водни спортове. Тук тренират младите надежди на българските гребни спортове. В момента тази дейност е силно затруднена поради натрупаните наноси и замърсяването на езерото.

Според паспорта на язовира в него трябва да има 6 450 000 куб. м, а при направено преди 2 години подробно изследване на дъното на езерото по точки през метър са установени 5,4 млн. куб. м вода.През последните години, поради натрупване на наноси и планктон са изчезнали 1 млн. куб. м вода.

През 2020 г. МЗХ проведе обществената поръчка за “Изработване на работен проект за почистване чашата на язовир „Панчарево“ от наносни отложения“ на стойност 184 000 лв. Избраният изпълнител “АкваПро Инженеринг” ЕООД представи проекта на 19 октомври 2020 г. на възложителя. През февруари 2021 г. в МЗХ се състоя заседание на технико-икономическия съвет към министъра на земеделието, на който бе обсъден проектът и бе взето решение да се подкрепи. Според проекта стойността на дейностите по почистване на язовира възлиза на около 12, 33 млн. лв. по цени от 2021 г.

 

© 2022 Столична община р-н ПАНЧАРЕВО.Всички права запазени. Дизайн и разработка: Comtechsys