Новини

Кметът на район "Панчарево" и Посланикът на Китай откриха Фестивала на Драконовите лодки

Кметът на район "Панчарево" г-жа Евгения Алексиева и извънредният и пълномощен посланик на Китайската народна република у нас Н.Пр. Дай Цинли дадоха старт на второто издание на Фестивал на Драконовите лодки на езерото Панчарево в София. 

„Тази година провеждането на Фестивала на Драконовите лодки съвпада с одобряване на резолюцията на ООН, по предложение на Китай, за обявяването на 10-и юни, всяка година, за международен ден на диалога между цивилизациите. Китай се застъпва за уважението към многообразието на световните цивилизации и за укрепването на международния, междучовешки и културен обмен и сътрудничество и се ангажира, активно, за насърчаването на по-голямо разбирателство и доверие между всички страни, приятелство между хората и с укрепването на солидарност и сътрудничество". С тези думи извънредният и пълномощен посланик на Китайската народна република у нас Н.Пр. Дай Цинли се обърна към гостите изпълнили Опера на открито – Музи над водата в Панчарево и пожела, в годината на дракона, Фестивалът на Драконовите лодки да е още по-успешен.

Събитието е посветено на 75 годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Китай и България и се провежда под патронажа на Столична община и кмета на София г-н Васил Терзиев, в партньорство с Посолството на Китайската народна република в България и Район Панчарево в лицето на г-жа Евгения Алексиева – кмет на района. 

Радвам се, че за втора поредна година, Район Панчарево и езерото Панчарево е домакин на Фестивала на Драконовите лодки. Щастливи сме да развиваме този спорт и да запознаваме хората в България с китайската култура и традиции. Имаме желание фестивала да се превърне в традиция за района. Приветствам ви с „добре дошли“ и се надявам да прекарате един прекрасен уикенд в най-зеления район на София“, каза г-жа Алексиева по време на официалното откриване на фестивала.

С думите: „От името на кмета на София, г-н Васил Терзиев, бих искал да благодаря на Посолството на китайската народна република, на Сдружение „Фестивал драконови лодки“, на българската асоциация по кану каяк и на Район Панчарево за организацията на това впечатляващо събитие и възможността да се потопим в богатството на китайската култура. Фестивалът на Драконовите лодки става все по-популярен и сме горди, че град Русе е избран за домакин на Световното първенство през 2025. Разбрах от г-жа Алексиева, че тя също иска да бъдем домакин на следващото световно състезание по Драконови лодки и столична община с радост ще подкрепи всички усилия на Район Панчарево да проведе това събитие“, се обърна към аудитория, участници и състезатели зам. кмета по дигитализация на град София Иван Гойчев.

Своето приветствие произнесе и Председателят на Сдружение „Фестивал Драконови лодки“ Влад Гицоайка: „Тръгнал от Древен Китай, Фестивалът на Драконовите лодки отдавна е прекрачил границите на страната и на азиатския континент. Азия за нас е все още далечна, екзотична, непозната. Чрез този фестивал ние се докосваме до частица от нея, до нейната култура и самобитност. Няма друг аналог, който да обединява и включва в себе си толкова много елементи. Това не е просто атрактивен спортен празник, не е само с музикални или само с танцови изпълнения. Докосването до продукти от творци, майстори и занаятчии от близо и далеч, опитването на ароматни и непознати храни и напитки, всички атракции, които се предлагат, всичко това кара хора от близо и далеч да се опознават, харесват и сприятеляват“. 

Министърът на Културата – Найден Тодоров, министърът на Младежта и спорта Георги Глушков и ректорът на Националната спортна акдемия проф. Красимир Петков изпратиха приветствени писма. На официалното откриване присъстваха посланици и дипломати от посолствата на Словения, Босна и Херцеговина, Белгия, КНДР, Египет, кметове на населени места, общински съветници и други. 

Кулминацията на официалното събитие беше традиционният Драконов танц изпълнен от възпитаници на СУ „Васил Левски“, гр. Русе, а веднага след това посланик Н. Пр. Дай Цинли, заместник-председателят на Народното събрание Цончо Ганев, зам. кметът на София Иван Гойчев и секретарят по култура, образование и туризъм на Президента на Република България Илин Димитров участваха церемонията „Събуждане на дракона“. Церемонията има симовлно значение и протича по определен ред. Първо се маркира челото на дракона за късмет и успех в живота и нови възможности, следва маркиране на носа за хармония, щастие и мир за всички, преминава се към маркиране на устата за радост, веселие и летящ старт, последвано от маркиране на рогата, за да донесат драконовите лодки здраве, късмет и сбъдване на желанията и на финала се маркират очите за благоденствие и мир за страната и народа.

Веднага след изпълнението на този ритуал на гребна база Панчарево бе даден старт на самите състезания. Тази година участваха 25 отбора. Надпреварата се проведе в двата дни на уикенда. На 29-и и 30-и Фестивалът на Драконовите лодки продължи с мултикултурна програма с още много музика, танци, арт-базари, творчески работилници, демонстрации на бойни изкуства, атракции за деца, кътове за храна и напитки и много други забавления в района на парка до Рибарника. С най-голямо нетърпение гостите участваха концертът на Ih Tsetsen от провинция Вътрешна Монголия с уникалното и изумително монголско, гърлено пеене в двата фестивални дни. На фестивалната сцена се представиха и множество български читалищни състави, изпълнители и музиканти. Участие от район "Панчарево" взеха НЧ Виделина - 1908 с. Панчарево,  НЧ Свети Иван Рилски - 1926 с. Герман и НЧ Просвета – 1929 с. Пасарел.

Събитието е част от културния календар на Столична община. 

В състезанията с Драконови лодки се отличиха 6 отбора:

На 29 юни състезанието спечели отборът на Сливнишките дракони, които кметът г-жа Алексиева награди. 

Втори се класираха Златните дракони. Участниците получиха медалите си от г-н Александър Серафимов от Столична община. 
 
Трети се записаха участниците от отбора на Акулите на Стивън. Те бяха наградени от Председателя на Федерация “Драконови лодки” Симеон Василев.
 
Купите на трите най-бързи отбора връчи заместник-кметът на район “Панчарево” г-н Георги Амзин. 
На 30 юни златните медали кметът на район "Панчарево" г-жа Евгения Алексиева връчи на състезателите от отбора на Черните дракони.
 
Председателят на Федерацията на драконовите лодки Симеон Василев отличи бронзовите медалисти от отбор Тунджа-Ямбол. 
 
Колегата от районната администрация инж. Николай Вълчев награди бронзовите медалисти.
 
Бронзовият ни олимпиец по кану каяк Мартин Маринов връчи купите на трите отбора.
 
© 2024 Столична община р-н ПАНЧАРЕВО.Всички права запазени. Дизайн и разработка: Comtechsys