Новини

ЧЕЗ Електро призовава сметките да се плащат безкасово

 "ЧЕЗ Електро България“ АД напомня на своите клиенти, че в ситуацията на прилагане на засилени мерки за предпазване от опасността за заразяване с коронавирус възможностите за плащане на сметки от разстояние са за предпочитане. 

Дружеството призовава клиентите да използват осигурените 9 начина за безкасово плащане – по банков път: чрез директен дебит, на банкомат или чрез платежно нареждане; по интернет чрез интернет банкиране, системите на ePay.bg, ОББ, Icard.bg и Транскарт или директно през сайта на ЧЕЗ, с sms през системите на ePay и Icard, които дават на клиентите и достатъчно сигурност. 

  • По банков път: 

o С платежно нареждане: превеждате дължимата сума в най-удобния за Вас банков клон. 

o Чрез банкомат: превеждате дължимата сума чрез Вашата дебитна или кредитна карта. Необходимо е да знаете своя клиентски номер. 

o С директен дебит: с изричното Ви съгласие банката да извърши плащане на дължимата от Вас сума от Вашата разплащателна сметка. 

  • По интернет:

o Интернет банкиране: нареждате плащане на дължимата сума чрез обслужващата Ви банка по интернет. 

o Чрез системата „еPay” на www.ePay.bg. Нареждате плащането по Интернет след предварителна регистрация. 

o Чрез системата „UPAY“ на ОББ https://www.ubbpay.bg. Нареждате плащането по Интернет без предварителна регистрация. 

o Директно през сайта на ТФС www.transcard.bg. Нареждате ръчно или автоматично плащане по интернет след регистрация в сайта на „Транскарт Файненшъл Сървисис“ ЕАД /ТФС/. 

o Директно през сайта на iCard www.icard.bg. Нареждате плащане по интернет директно от персоналната си страница в сайта на компанията, след направена регистрация. 

  • Плащане чрез sms 

o Необходимо е да притежавате мобилен телефон с номер към български оператор и валидна банкова карта. Услугата се предлага от ePay - www.epay.bg и iCard - www.icard.bg. Важно е да посочите своя клиентски номер. 

„ЧЕЗ Електро България“ АД напомня на клиентите, че номерата на банковите сметки на Дружеството за битови клиенти са:

СИТИ Банк IBAN: BG62 CITI 9250 1111 1CEZ EL и

ING Банк IBAN: BG97 INGB 9145 1111 1 CEZ EL,

а за бизнес клиенти

ING Банк IBAN: BG72 INGB 9145 7777 7CEZ EL

СИТИ Банк IBAN: BG37 CITI 9250 7777 7CEZEL. 

За клиентите, които нямат възможност да използват безкасовите начини на плащане, „ЧЕЗ Електро България“ АД напомня, че на тяхно разположение са и общо 6 280 места за плащане, включително каси на партньорите ни „Изипей“, „Фастпей“, „Български пощи“, Банка „ДСК“, „УниКредит Булбанк“, като препоръката на Дружеството е при посещението на касовите салони им стриктно да се спазват разпоредените мерки за ограничаване възможността от заразяване с вируси. Клиентите могат да превеждат дължимата сума по клиентски номер и фактура и чрез над 1 000 терминални устройства на Cashterminal. 

Допълнителна информация за възможностите за различните видове плащания може да се получи и на телефонна линия 0700 10 010, на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., както и на сайта на компанията www.cez.bg, секция „За клиента“.

Виж документите  

ПИСМО ОТ КМЕТА НА СОФИЯ

НАЧИНИ НА ПЛАЩАНЕ

© 2020 Столична община р-н ПАНЧАРЕВО.Всички права запазени. Дизайн и разработка: Comtechsys