СЪБИТИЯ

1Националната кампания „Да бъдеш Баща"- по традиция, е през втората седмица на ноември (6 – 12 ноември 2017 г.)
Седмицата бе отбелязана в цялата страна с различни събития в чест на връзката между децата и най-важните за тях мъже.
Седмицата на бащата протече под надслова „Истинският мъж знае как да бъде баща". Група"Мечо Пух" завърши тази инициатива на 23 ноември -17,00 часа с тържество, посветено на татковците .
Истината е, че мъжете не са „програмирани" да знаят как да бъдат бащи, а непрекъснато се учат – от своите родители, от партньорките си, от дядовците и бабите си, от другите важни мъже в живота си и най-вече: от своите деца. Времето, прекарано заедно с малките хора, помага на бащите да разберат колко важни са те за увереността на детските крачки през живота, и колко важни са децата за собствения път на мъжа и бащата – път, по който той има шанса да открие, че най-голямата му сила е в това да бъде баща.
Заставаме в подкрепа на бащинството в България!

2  3  4 

На 23.11.2017г. в ДГ-66“Елица“ Панчарево, София, имахме удоволствието да изпратим нашия „Пътуващ куфар-детска библиотека“ към първия му адрес- децата от

ДГ-182“Пчелица“, с.Пасарел.1Така стартираме нашия съвместен проект с Район

„Панчарево“,чиято цел е обмен на детска литература във връзка с изпълнение на

Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността.

Ех, този наш пътуващ куфар! Така бе тъжен в началото-поставихме му тъжен емотикон! Но

когато го облепихме с илюстрации от детски книжки и приказни герои, как се зарадва само,

и,за да не забравя радостта си му подарихме весело емотиконче! Щастлив и доволен,

пълен с

детски книжки, нашият куфар се отправи на дълго и вълнуващо пътешествие при децата от

детските градини в район Панчарево!

 

Следва продължение........

 

23.11.2017г.

Ех, че радост, ех, че есен,днес е просто ден чудесен!

При нас в детската градина, пристигна изненада неповторима, донесе ни  я чичко- куриер приятен и усмихнат.

18А сега да Ви разкажем каква бе тя- изненадата.Това  е куфар- не какъв да е, а приказен и чуден куфар- библиотека, пътуващ из детските градини, облепен със приказни герои. В него дечица като нас ни изпратиха книжки интересни, пъстроцветни, a някои от тях те са направили със своите ръчички и с помощта на своите учителки,  мами, татковци и батковци, пълни с рисунки,и картинки красиви.                                      

Ние децата от ДГ№182 „Пчелица“ много им се зарадвахме и с голям интерес ги разглеждахме. Браво на нашите приятели от ДГ№66 „Елица“!

Ние много обичаме книжки и ще прочетем някои от тях, други вече са ни ги  чели.За нашите приятели, децата от други детски градини ще изпратим  любимите ни книжки за Коледа, други  ще изработим, защото, кой не обича книжки и празници?!  

На 15.12. 2017г. ще изпратим вълшебния, пътуващ куфар при децата от ДГ№97 „Изгрев“ заедно с продължението на неговата необикновена, вълнуваща  история.

Поздрави от нас, децата от ДГ№182 „Пчелица“!

 

Следва продължение........

Целта на срещата беше да се стиковат действията при зимно поддържане на урбанизираната територия на столицата и общинската пътна мрежа. На срещата беше направена презентация за зимно почистване и мерки при някои специфични случаи. От всяка институция са определени лица, които имат регламентирани задължения за оперативно взаимодействие, предаване на актуална информация за връзка с компетентните организации, които имат отношение при зимна обстановка.

На срещата организирана от ръководния екип на Столичен инспекторат присъстваха представители на Областната управа на област София, „РИОСВ“ София, „Пътна Полиция“ СДВР, Столична дирекция “ПБНЗ“, Дирекция управление на отпадъците към СО, Дирекция „Сигурност“ , Дирекция “Аварийна помощ и превенция“, с-р „Общинска полиция“, „Метрополитен“ , ЦГМ ЕАД, Дирекция „Паркиране и мобилност“ СО, „Столичен автотранспорт“ ЕАД, ОПУ - София, Дирекция „Транспорт“, Дирекция “Транспортна инфраструктура“, „Софинвест“ ЕООД, „Топлофикация“ София, „ЧЕЗ разпределение „АД, „Софийска вода“ АД, „ВиК“ ЕАД, ПП „Витоша“, дирекциите на „Паркове и градини“, Улично осветление, Спешна медицинска помощ, фирмите „Пътища и съоръжения“ ЕАД, „Чистота –Искър“ ЕООД, Титан ДЗЗД, Бакс 99 АД, ЕФ СИ СИ България, Белмекен, АЕС –Х груп ДЗЗД, ЗМБГ АД. На всички институции е раздадени „План за оперативно взаимодействие при зимна обстановка 2017 – 2018“ , в който са дадени всички координати на ангажираните лица.

 На 16.11.2017 г. в НЧ "Св. Цар Борис I – 1909" с. Бистрица се представи филма "Гласовете на Холоцена"  посветен на Бистришките баби , които са под егидата на ЮНЕСКО.

1
2

3

На представянето на филма присъстваха създателите,бистришката публика, гости и представители на районната администрация на район "Панчарево".

7

8

 Всички останаха очаровани и развълнувани от уникалното пеене на Бистришките баби.

6

4 5

 

 

ИСТОРИЯТА НА ПЪТУВАЩИЯ КУФАР

 

kufarЕто ме! Вече стар, очукан, охлузен, видял много пътешествия и премеждия в моя и весел и тъжен живот!

                Питате се за какво съм тук и от какво съм направен!  Нали?

                Направен съм от много здрав картон, излъскан и лакиран от вън, за да устоявам дъжд, сняг, бури и слънце, а от вътре съм облечен в мек плат, нежен и топъл като моята чувствителна душа.

               Помня първата среща с човека, с когото после станахме неразделни. Аз бях изложен в  една красива витрина. Той мина покрай нея и после се върна/изглежда, че ме беше забелязал/, спря се пред витрината, разгледаме и се усмихна. Усмихнах му се и аз! Човекът влезе в магазина и ме взе със себе си! Още помня допира на здравите му ръце, които ме отнесоха в неговия дом. Там жена му и малката му дъщеричка много ми се зарадваха...И започнаха пътешествията. Слагаха в мен всичко необходимо, закопчаваха ключалките ми и хайде на влака, на автобуса, камиона, колата....”Урааа!” Колко свят съм обиколил и колко чудни неща съм видял...Бяха щастливи години, изнизаха се бързо, задъхано....

              Момиченцето порасна, аз остарях, замениха ме с нови куфари  и сакове, а мен прибраха в мазето да си почивам...Там, не помня колко време мина, лежах на рафта, а хубавите спомени сгряваха душата ми...

Докато.....един ден моето пораснало момиченце дойде! Избърса ме от прахта и каза:”Хайде, куфарче,дойде време отново за пътешествия! Но този път няма да слагаме в теб дрехи, а книжки! Пак ще пътуваш и задачата ти ще е да радваш малките деца! Ще ти поверим отговорна задача  да приютиш любими детски книжки и  да пътуваш от детска градина до детска градина...Там децата ще те допълват с техни любими книги, и ще подсигуряват пътешествията ти, а ти..., ти ще се превърнеш в първата детска библиотека на. ”Пътуващия куфар”

Ех, как само се зарадвах:”Пътуващият куфар- детска библиотека!”.Ето ме готов за нов живот и нови приключения!

              За тези пътешествия  първи ме подготвиха децата от Детска Градина 66”ЕЛИЦА” от групите”Слънчице”, „Пчеличка”,”Синчец”, „Мечо Пух”, „Калинка”,”Пинокио”.

              Те внимателно подредиха в мен любимите си детски книжки, даже някои от тях изработиха сами, с много любов, а и с помощта на мама , татко, кака, батко

              Сега чакам куриер  да дойде и да ме отнесе при децата от другите детски градини

             Очаквам те да допишат моята история и техните преживявания!...

 

ГРАФИК НА "ПЪТУВАЩИЯ КУФАР"

 

1. Отпътува от ДГ № 66 - Панчарево на 23.11.2017г. и пристига в ДГ №17 Пасарел

2. Отпътува от ДГ №17- Пасарел на 15.12.2017г. и пристига в ДГ №97 Лозен

3. Отпътува от ДГ №97 Лозен на 05.01.2018г. и ристига в ДГ №180 Герман

4. Отпътува от ДГ №180 Герман на 24.01.2018г. и пристига в ДГ №3 Казичане

5. Отпътува от ДГ №3 Казичане на 15.02.2018г. и пристига в ДГ №181 Железница

6. Отпътува от ДГ  №181 Железница на13.03.2018г. и пристига в ДГ №143 Бистрица

7. Отпътува от ДГ №143 Бистрица на 28.03.2018г. и пристига в ДГ №66 Панчарево

 

Учителите и директорите на детските градини ще заснемат посрещането на „Пътуващия куфар“ реакциите на децата, моменти от четенето и разглеждането на книжките от куфара, добавянето на книжки  от децата в градините. Ще опишат случващото се от името на „Пътуващия куфар“ и ще поставят написаното  на определеното място в куфара.След това в „Седмицата на детската книга“ ще се проведе среща  на детските градини участвали в нашия проект. 

 

На 01.11.2017г. Читалище „Виделина с. Панчарево – 1908” отбеляза празника на будителите с концерт.

Многобройната публика посетила събитието премина през магията на емоциите породени от изпълненията на талантливите участници.

Откриването на събитието зареди атмосферата с патриотизъм и родолюбие от изпълнените възрожденски стихотворения и обичаните от всички родни хороводни ритми и песни.

Малките изпълнители от танцов състав” Игриви” разлюляха шопски танци, а вокалните групи „Звънче” и „Девойки” огласиха салона с красивите си гласове.

Уважение и съпричастност към празника ни, бе оказана от три прекрасни девойки ученички в Англоамериканското училище – Киара от Италия, Лилиан от САЩ и Никол от България, които поздравиха с песента си всички.

Даровитите деца от школата по пиано – Константин и Димитър и китара Владимир и Наско представиха виртуозните си изпълнения.

Участие в спектакъла с индивидуално изпълнение на поп песни взе и Ася Атанасова, чийто артистичен път е започнал в школите на читалището.

Спортния клуб по акробатика и спортни танцови дисциплини „Фрийдъм” с. Кокаляне, предизвика прилив на адреналин и напрежение с пластичните си, ритмични и екстремни изпълнения. Смелите девойки и младежи оставиха зрителите без дъх с изпълненията си.

Прекрасен празник почетен с красив спектакъл, поднесен от сърце на зрители с България в сърцето си и хранители на българско слово и дух.

 

На 31.10.2017г. от 14.00ч. до 16.00ч. По случай деня на Народните Будители в библиотеката на "НЧ Хр.Ботев-1909" се проведе масово четене и дискусия на известни български автори и будители с деца от различни възрастови групи.

1 2

 

3

 

За втора поредна година в район "Панчарево" Ротари клуб "София - Център" под патронажа на Кмета на района Димитър Сичанов на 08.11.2017 г. връчиха наградите на победителите в конкурса за детска рисунка "Красотата на район Панчарево".

Благодарствени слова поднесе госпожа Милена Нейова от фондация "Прегърни ме".Средствата ,които получиха наградените ѝ ученици ще бъдат използвани за издаването на детска книжка.

Поздравления от председателя на Ротъри клуб "София Центар" Десислава Дончева получиха всички участници.

Кметът на район Панчарево удостои всички участвали в конкурса с благодарствени адреси.

   
17

18 2

 

23

 24

 

25

videlinavidelina 2

 

Днес 31.10.2017 г. ученици от 83-то ОУ „Елин Пелин“ - с.Панчарево, посетиха читалище „Виделина – 1908“ . Поводът бе предстоящият празник – „Ден на народните будители” и запознаване на второкласниците с библиотеката и работата на библиотекаря.

Някои от децата бяха облечени и маскирани като приказни герои в унисон с празника на „Вси светии” и огромна изненада бе за тях, че в библиотеката освен работният екип ги очакваше Мортадела/ кукла/ с кукловод Ани Сарелска – ръководител на театралната школа „Виделиани” към читалището.

Освен един ползотворен учебен час, децата получиха и спретнат импровизиран празник, който завърши без пакости, а с почерпка – бонбони.

2

 Днес 26.10.2017 г. бе отбелязан храмовият празник на храм „Св.Вмч.Димитър“ в село Панчарево с отслужена утринна и Света литургия с молитвеното участие на отец Христо, отец Петър и отец Петър от кв.Горубляне.

След като беше направен водосвет за здраве и благоденствие, кметът именник на район „Панчарево“ - Димитър Сичанов, заедно с жителите на селото дариха курбан, който беше раздаден на десетки миряни, дошли за празника.

Служителите на храма изказват своята благодарност към жените, които от ранни зори започнаха с приготовлението на курбана.

Столична община – район „Панчарево” честити празника на всички именници и на кмета Димитър Сичанов с пожелание за  здраве и успехи!

 

 

3 1
 4  5

Столична община - Район Панчарево ©2017

Дизайн и разработка Комтехсис