СЪБИТИЯ

Минута мълчание под връх Половрак

     На 2 юни  Национално издателство „Аз- буки“ и район „Панчарево“  за поредна година отбеляsаха заедно Деня на загиналите за свободата и независимостта на България.

     По традиция по­клонението е край Мемориала на незнайния четник от Хвърковатата чета на Бен­ковски под връх Половрак в Лозенската планина.

     Паметникът е издигнат преди повече от 100 години от родолю­биви българи. Той и паркът около него са реновирани през 2013 г. благодарение на инициатива на район „Панчарево“ и Нацио­налното издателство „Аз-буки“ с подкрепата на Столична община.

     Ученици  от 192 СУ"Христо Ботев"-с.Бистрица и от 201 ОУ"Св.Св.Кирил и Методий"-с.Лозен  заедно със своите учители, пред­ставители на местната админи­страция и на „Аз-буки“ отново  се включиха в похода от Ло­зенския манастир „Свети Спас“ до лобното място в Лозенската планина на незнайния участник в Априлската епопея. А под звуците на сирените точно в 12 часа заедно с милиони българи сведоха глава пред делото и паметта на хилядите знайни и незнайни герои, отдали живота си за България.

 

Столична община - Район Панчарево ©2019

Дизайн и разработка Комтехсис