СЪБИТИЯ

"Пътуващ куфар- детска библиотека" започна своето пътешествие

На 23.11.2017г. в ДГ-66“Елица“ Панчарево, София, имахме удоволствието да изпратим нашия „Пътуващ куфар-детска библиотека“ към първия му адрес- децата от

ДГ-182“Пчелица“, с.Пасарел.1Така стартираме нашия съвместен проект с Район

„Панчарево“,чиято цел е обмен на детска литература във връзка с изпълнение на

Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността.

Ех, този наш пътуващ куфар! Така бе тъжен в началото-поставихме му тъжен емотикон! Но

когато го облепихме с илюстрации от детски книжки и приказни герои, как се зарадва само,

и,за да не забравя радостта си му подарихме весело емотиконче! Щастлив и доволен,

пълен с

детски книжки, нашият куфар се отправи на дълго и вълнуващо пътешествие при децата от

детските градини в район Панчарево!

 

Следва продължение........

 

23.11.2017г.

Ех, че радост, ех, че есен,днес е просто ден чудесен!

При нас в детската градина, пристигна изненада неповторима, донесе ни  я чичко- куриер приятен и усмихнат.

18А сега да Ви разкажем каква бе тя- изненадата.Това  е куфар- не какъв да е, а приказен и чуден куфар- библиотека, пътуващ из детските градини, облепен със приказни герои. В него дечица като нас ни изпратиха книжки интересни, пъстроцветни, a някои от тях те са направили със своите ръчички и с помощта на своите учителки,  мами, татковци и батковци, пълни с рисунки,и картинки красиви.                                      

Ние децата от ДГ№182 „Пчелица“ много им се зарадвахме и с голям интерес ги разглеждахме. Браво на нашите приятели от ДГ№66 „Елица“!

Ние много обичаме книжки и ще прочетем някои от тях, други вече са ни ги  чели.За нашите приятели, децата от други детски градини ще изпратим  любимите ни книжки за Коледа, други  ще изработим, защото, кой не обича книжки и празници?!  

На 15.12. 2017г. ще изпратим вълшебния, пътуващ куфар при децата от ДГ№97 „Изгрев“ заедно с продължението на неговата необикновена, вълнуваща  история.

Поздрави от нас, децата от ДГ№182 „Пчелица“!

 

Следва продължение........

 

Днес 19.12.2017г. дойде момента да изпратим Пътуващия куфар на приказките към нова спирка в неговото пътуване- ДГ№180 „Зайченцето бяло“, с. Герман. Той ни гостува почти месец, заедно с нас слуша стихове, приказки, които  ни беше донесъл и не само тях, и стана свидетел на нашата подготовка за предстоящите празници.

Но всичко макар хубаво и приятно си има начало и край, и днес е края на неговото гостуване при нас, но и  продължение на неговото приказ но пътешествие. 

Лек път и много поздрави на децата от ДГ№180 „Зайченцето бяло“!

Децата от ДГ№182 „Пчелица“!

Следва продължение........

 

        Моето пътешествие продължава и ето ме вече при децата от ДГ-181”Радост” в село Железница.

     Радостни и нетърпеливи, бързащи да задоволят своето детско любопитство, децата  ме посрещнаха още на входа на градината, защото знаеха, че аз им нося най-големия подарък, нося им едно безценно съкровище наречено приказки. Смешни и тъжни, весели и страшни,но винаги истински, макар и измислени, мъдри и поучителни.

    Преди да се потопят във вълшебния свят на  приказките, децата научиха  моята чудна история на пътуващ  куфар-откъде съм тръгнал,къде съм бил, какво съм видял, с кого съм се срещнал. Разгледаха с голям интерес моите съкровища-книжките, които събрах по време на своето пътешествие, красивите  рисунки и подаръци, сътворени от ръцете на моите нови приятели-децата от детските градини ,които посетих.

      Бяха толкова въодушевени и радостни от нашата среща, че забравиха за игрите! Тези деца  успяха да развълнуват моето картонено сърце със своя емоционален, искрен и неподправен интерес към Книгата, към Словото, към онази безкрайна Съкровищница, която тепърва ще разкрива пред тях духовните си богатства!

       Някак неусетно се озовахме във вълшебния приказен свят, там, през девет планини в десета, вдън горите тилилейски до най-голямото царство-господарство-Царството на приказките. Там, където живеят безстрашни юнаци, красиви принцеси, джуджета и великани, феи орисници, летящи еднорози и прекрасната Жар-птица.

       Притихнали, децата поглъщаха всяка дума от любимите си приказки за Червената шапчица, Котаракът с чизми,Пепеляшка, Пинокио и Косе-Босе, озоваха се с Маугли в джунглата и в замръзналото кралство на Елза и Ана, забавляваха се със забавни случки с разбойници и животни, поучителни разкази за мързеливци и глупаци, а феите орисници  ги научиха  на най-ценните човешки добродетели.

       Така изминаха неусетно осем дни.Настъпи време за раздяла.На сбогуване, тези прекрасни деца, ми подариха две книжки ,направени от тях. Подариха ми най-старата народна  приказка „Лъвът и мишката”, която е  записана  върху  папирус  в  древния   Египет  преди близо  четири  хиляди  години и любимата на малките деца приказка за питката.

         До нови срещи, мои малки приятели, от ДГ”Радост”! Растете  все така будни, умни и  пазете искрата на приказното вълшебството колкото може по-дълго!

         Моето приказно пътешествие е към своя край.Завръщам се щастлив у дома, защото поверената ми отговорна задача-да радвам малките деца и да приютя любимите детски книжки е изпълнена.  

Вече съм първата детска библиотека на „Пътуващия куфар”

Следва продължение........

 

Историята на пътуващия куфар

„Отново при вас!“

Деца, помните ли ме? Кой съм аз? Е, да,отново съм при вас!

Искате ли да Ви разкажа как мина пътуването ми при Вашите

приятели от детските градини?

Да, добре! Разказвам!

Толкова вълнуващо беше!

Изпратихте ме първо в  ДГ»Пчелица» №182 с.Пасарел , от    Пасарел,отпътувах към ДГ №181 «Радост»с.Железница, после отпътувах за ДГ»Зайченцето бяло» №180 с.Герман, a след това в ДГ№3“Детелина“с. Казичане.

Навсякъде ме посрещаха любопитни детски очички. Колко нежно и с любов ме докосваха техните малки ръчички и ококорени очички разглеждаха моите приказни герои , а наострените ушенца слушаха в захлас  приказките, които им четяха госпожите..

После децата слагаха в мен още книжки и още и още, и аз пътувах от Пасарел в Железница, от Железница за Герман, от Герман за Казичане….. от Казичане пак дойдох при Вас в ДГ“Елица“ Панчарево.

С колко радост, с колко смях, с колко много емоции ме заредихте всички Вие!Готов съм да повторя пътешествието!...

Но за сега оставам тук, в моят кът,към новата библиотека на ДГ“ЕЛИЦА“!

Ще съм щастлив да Ви виждам и да Ви се радвам, когато идвате с госпожите да разглеждате новите книжки от библиотеката!

 

Историята на куфара написа г-ж В.Антонова 

 

333  111 

        

На 09.май.2018година в ДГ№66"Елица" Панчарево  посрещнахме "Пътуващия куфар", който се завърна отново при нас след вълнуващо пътешествие в детските градини от район Панчарево. Отворихме куфара и разгледахме книжките, които са поставили в него децата. Подредихме ги в нашата библиотека. След това раздадохме грамоти на всички участници в проекта и си пожелахме да намерим нови форми за съвместна дейност на учители и деца от детските градини в район Панчарево.                                                          

Искаме да изкажем задоволството си от това, че прегърнахме тази хубава идея, вложихме сили, време,средства, ентусиазъм, за да доставим всички заедно радост на нашите деца, да ги приобщим към света на книгите, да им покажем радостта от общуването с тях, разнообразието на света, ценността на моралните норми, които определят нашият спокоен и щастлив живот.Показахме креативност и естетика  при оформлението на авторските книжки.Щастливи сме от факта, че децата ни проявяват интерес към четенето на детска художествена литература, с внимание разглеждат илюстрациите към книгите,опазват книжките, пресъздават моменти от литературни произведения в рисунките си, пеят песни за любими детски герои. За нас остава удовлетворението от преживяната радост на децата от срещите им с“Историята на пътуващия куфар“, и намирането на ефективни варианти за продължаване на тази идея във времето…

Благодарим на всички участници в проекта и им пожелаваме здраве, творчески ентусиазъм, креативност, любов в работата си с  децата, защото именно общуването с децата, любовта ни към тях ни дава сили всяка една учебна година да вървим напред и да творим чудеса.

        

 

Столична община - Район Панчарево ©2018

Дизайн и разработка Комтехсис