Адрес: с. Железница - център

  РАБОТНО ВРЕМЕ НА БИБЛИОТЕКАТА
  От понеделник до петък
  от 9.00ч. до 17.00ч.
  Библиотекар – Десислава Веселинова Пашалийска
  РАБОТНО ВЕМЕ НА ЧИТАЛИЩЕТО
  От понеделник до петък
  от 9.00ч. до 17.00ч.
  / ненормиран работен ден/
  Секретар – Мария Симеонова Иванова
  тел: 0899 80 33 88
  E-mail- Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

   

  Читалище Пробуда е действащо читалище, регистрирано под номер 2465 в Министерство на Културата на Република България.
  Библиотеката към читалището е регистрирана в регистъра на обществените библиотеки под номер 1198

  НЧ “Пробуда-1926” има богата история и играе важна роля, като средище на културния живот в с. Железница. Читалището е основано през 1926 го д и н а , регистрирано под № 2465 в Министерство на Културата.

  В читалището има танцов състав, детски танцов състав, група за изучаване на народни хора, женска певчевска група, оркестър за народна музика, лазарски и коледарски групи.

  Представяли сме българския фолклор в Международни фестивали в България, Гърция, Италия, Турция, Чехия, Македония, Черна Гора, Албания и др.

  Особено активна е дейността на читалището във връзка със събирането и съхраняването на автентични костюми, съдове, инвентар и др., запазването на фолклорното, песенното и музикално изкуство. Самодейците от мстното читалище активно участват в подготовката на общоселските и националните празници.

  Правят се възстановки на стари обичаи / седенки, сватби/. Впечатляващо е участието на самодийците в съборите на народното творчество в Копривщица, където демонстрират красотата и обаянието на местните танци и песни.

  Библиотеката към НЧ “Пробуда – 1926” е разположена в помещение с площ 52 кв.м. Фондът на библиотеката към 31.12.16г. е 14 958 тома. Той е строго подреден, разделен е на възрастови групи и обособен детския кът. На година библиотеката се посещава от около 130-140 читатели от различни възрастови групи.

  Целта на нашата библиотеката е да събира информация, организира я и я предоставя на потребителите по достъпен начин. Също така ние можем да предоставим информацията, нужна на хората или да ги насочим към места, където могат да я получат. Работим в партньорство с други организации, за да можем да бъдем ефективен източник на обществена информация. Библиотеката ни проучва търсенията на читателите си, за да задоволи техните потребности.

  В работата си с читатели библиотеката включва и различни мероприятия.
  - Открити часове с децата от местното училище.
  - Кътове, беседи, четения, презентации и чествания по случай бележити дати свързани с видни българи и събития.
  - Четене-маратон, дискусия:"Книгата или компютърът".
  - Инициативата „Чети с мен".
  - Изложба на мартеници, пролетни картички, великденски яйца и суровачки.
  - Отчисляване на несъбираеми, физически изхабени, морално остарели или многоекземплярни книги.
  Стремим се библиотеката да е предпочитано място за всички, които искат да учат, за да знаят, да се възползват от възможностите за информация, да установяват социални контакти или да прекарват приятно и полезно свободното си време.

  Бабинден пресъздаден в НЧ"Пробуда-1926"с.Железница

    През изминалата седмица /12.02 – 16.02/,  служителите на НЧ „Пробуда-1926" с. Железница, съвместно с децата от 191ОУ „Отец Паисий", в тяхната работилница „Сръчко", направиха тематична витрина по случай 145 години от обесването на Васил Левски.

       В смях и забавление продължиха с изработване на мартеници, пролетни картички и цветя за мама.

   


  СЪБИТИЯ В ЧИТАЛИЩЕ - ПРОБУДА

  Столична община - Район Панчарево ©2019

  Дизайн и разработка Комтехсис