Адрес : с. Долни Пасарел, ул. „ Д. Списаревски " №10

   

  РАБОТНО ВРЕМЕ ЧИТАЛИЩЕ
  от Понеделник до Петък:
  от 09:00 до 13:00 часа
  от 16:00 до 19:00 часа
  Събота и неделя: почивен ден
  РАБОТНО ВРЕМЕ БИБЛИОТЕКА
  от Понеделник до Петък:
  от 09:00 до 13:00 часа
  от 16:00 до 19:00 часа
  Събота и неделя: почивен ден

  СЕКРЕТАР: Росица Филева
  БИБЛИОТЕКАР: Росица Филева
  Тел: 0884-74-71-05
  Email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

  Читалище „Просвета" е действащо читалище, регистрирано под номер 3 463 в Министерството на културата на Република България.
  Библиотеката към читалището е регистрирана в регистъра на обществените библиотеки под номер 993

  Сградата на Народно Читалище „Просвета -1929“ село Долни Пасарел се намира в кв.18, парцел- ХV по плана на с. Долни Пасарел, двуетажна сграда с общазастроена площ – 288 кв.м., масивна.
  І етаж – киносалон, малък салон, антре, гримьорна и складово помещение.
  ІІ етаж – библиотека, кинокабина и коридор.
  Застроена и незастроена площ – 1 700 кв.м.

  Поради отдалечеността на населеното място от големия град читалището си остава незаменима част от културния живот на населението. За радост все повече деца, младежи и възрастни се връщат при нас с желание да изучават, съхраняват и разпространяват както местния, така и българския фолклор.
  Читалището работи с две групи за народни обичаи и певческа група. Участваме активно в местни, регионални и национални мероприятия.
  Имаме заснети филми от БНТ, ТВ 7 и Канал 3 – „Биене на подници”, новогодишният обичаи „ Пиперенка”, Празнуване на Савинден – 5.12. , и „Среди зиме по Коледа” – Коледари.

  Групата за народни обичаи и Певческата група се представя великолепно във всички издания на Националния събор за народно творчество в Копривщица.
  Нашенските обичаи имат масов характер, в тях участват всички- едни като участници, други като зрители. С голям интерес протича” Пиперенка”. С това име обичаят е единствен в България. Той се провежда на Васильовден / Нова година/. След него идва Лазаруване, после правенето на подници ( глинени съдове за печене на баници, зелници, хлябове). Коледуването, което се възобнови от 20-тина млади мъже с помощта на читалището и от 7 години насам, носи на всички една незабравима коледна нощ. На Заговезни се прави Поклади – „Орате-копате, дай дедо момата, да не запалим брадата”. Всички те преминават с много задявки, хумористични припевки, игри и песни.

  На 24 май е традиционния празник на селото, като за него участваме с апликационна форма към Столична община и благодарение на отпуснатите ни средства по нея празника се отбелязва подобаващо.
  От допълваща субсидия на Министерство на културата и малко собствени средства подновихме част от костюмите на самодейците, но е крайно недостатъчно.
  Читалището ни е чудесно и се надяваме все така да продължава да събира и да радва населението на се л о Долни Пасарел. Сградата е голяма и функционална за нуждите на населението. При един основен ремонт сега и след това добро поддържане- недопускане на течове и разрушаване, тя ще може да да се ползва още дълги години. Дограмата е сменена изцяло, пак със средства от допълваща субсидия на Министерство на културата , но с това не се подобри външния вид, нужно е саниране и боядисване, подмяна на олуците, премахване течовете от покрива и най важното направа на нов санитеран възел. Този с който разполагаме е външен и опасен за ползване.

  Разполагаме с прекрасен двор, който благодарение на програма „Зелена София” на Столична община, която печелим 5 поредни години, стана едно невероятно кътче за почивка и игра.

  Библиотеката при Народно читалище „Просвета – 1929“ се л о Долни Пасарел е разположена в помещение от 54 кв.м. изцяло на свободен достъп.
  Фонда на библиотеката е от 9 984 тома. Той е строго подреден по раздели, обособен по възрастови групи.Годишно библиотеката се посещава от около 120-130 читатели от различни възрасти.

  Ние работим за постигането на определена цел – утвърждаването на библиотеката като модерен културен институт и информационен център за местната общност на базата на рационално използване на традиционни и нетрадиционни технологии в областта на събирането, разкриването, съхраняването и предоставянето на библиотечни документи и информация чрез, достъп до външни бази данни и създадената в библиотеката библиографска информация.
  В библиотеката се провеждат и различни мероприятия:
  1.Честване на бележити дати и събития
  2. Организиране на витрини, изложби и сказки
  3. Инициатива „Да четем заедно”
  4. Беседи “ Библиотеко-библиографски занимания“ с децата от училището

  Библиотеката участва и в проекти към Министерството на културата за обновяване на фонда, но за съжаление не бяхме одобрени по незнайни причини.
  Извеждането на един или друг приоритет в читалищната работа като цяло винаги поставя библиотечната работа на втори план. И това е обяснимо - в наше време първостепенна е ролята на фактора печалба, т.е. необходимостта от средства за издръжка на читалището.
  Работим за това библиотеката да остане предпочитано място за всички, които искат да знаят, да се възползват от информацията с която разполагаме, да прекарват времето си приятно и полезно.

  СЪБИТИЯ В ЧИТАЛИЩЕ - ПРОСВЕТА

  Столична община - Район Панчарево ©2019

  Дизайн и разработка Комтехсис