ГЕРМАН

Начало

 германГерман е село в Западна България.Разположено на десния бряг на р. Искъра на 11,5 км югоизточно от центъра на София.Землището му граничи на изток с това на село Лозен, на запад с р. Искър и бившето землище на Горубляне, на юг с Панчаревското езеро и землищата на селата Кокаляне и Панчарево и на север с Цариградско шосе и царския дворец „Врана“ .

Селото има продълговата форма, къщите му са разположени от двете страни на главната улица „Патриарх Герман“, която при изхода пресича Околовръстния път.

Герман има 3 махали:

Горна ма'ала: Някога площад Юрто, сега се намира параклиса „Свети Патриарх Герман“, пътя към стената на езерото Панчарево и новата велоалея.

Средна ма'ала: В нея сега се намират площада на селото, паметникът на падналите през войните жители на село Герман, сградите на църквата „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“, читалището „Свети Иван Рилски“, старата сграда на училището и сградата на кметството.

 Долна ма'ала: Сега тук се намират новата сграда на 84-то основно училище „Васил Левски“ с игрища и обособена спортна площадка, новата сграда на 180-то ОДЗ „Зайченцето бяло“, градинката с две детски площадки за деца от 0-3 и 3-12 години, стадиона на селото.

 Произход на името

 Герман е разпространен топоним в българската езикова територия. Смята се, че името на с. Герман е възможно да идва от тракийската дума „герма“, която означава „топъл извор“, по топлите извори, намиращи се на юг от селото. Паралелни имена можем да намерим и в други части на Западна България, като римското име на Сапарева баня – Германея, и имената на село и река Джерман. Други хипотези са за произход, свързан със западноевропейски етноними или със св. Герман. Популярна хипотеза е, че селището е кръстено на името на езическо божество, почитането е преминало като български фолклорен ритуал и в християнската епоха, което усмирявало природните бури и стихии. Неговото име също било Герман. Има и обичай, запазен и до днес, наречен „германе“, който е свързан с измолването на дъжд от небето. Песента, която се пее, е следната: „Пеперуда, пеперуда, от орало на копало. Дай боже дъжд!“

Герман е старо селище. В средновековните документи е означено като крепост.

Германски манастир

Германският манастир е най-старият манастир в Софийската Света гора, строен е през 10 век и носи името на българския светец Иван Рилски. Легендата разказва, че Йоан Рилски ожаднял докато минавал през Лозенската планина. Затова се спрял да си отдъхне, погледнал към небето и се помолил за вода. Желанието му се изпълнило и изпод земята бликнала вода. Така се родил животворният извор, намиращ се в двора на светата обител. През 1928г. бъдещият български екзарх Стефан дарява Германският манастир на Ефория „Зограф" и по решение на Софийския епархийски съвет той е отреден за подворие на българския Зографски манастир „Св. вмчк. Георги Победоносец". В него се подготвяли монаси за служба в Атон. Днес в манастира отсядат атонски монаси.

Пътят до манастира е доста дълъг, затова много хора отиващи там се отбиват да поседнат под сянката на манастирската лоза. Също както изворчето, така и лозницата си има своя легенда, свързана с големия български поет Елин Пелин, творил под нейната сянка. Тук, в Германския манастир, се е родила неговата всеизвестна творба „Под манастирската лоза“.

Но разбира се ролята на светата обител в историята на България не свършва тук. Ктитори на манастира са били цар Фердинанд I и цар Борис III. В черквата на манастира, ден преди Сръбско-българската война са били осветени бойните знамена, с които българската армия тръгва на бой срещу сърбите. И както свидетелстват старите ръкописи, нито едно знаме не е попаднало във вражески ръце.

Тук са двете секвои засадени от цар Борис III.

ТРАНСПОРТ

Автобусни линии № 6 и № 8

Маршрутна линия № 37

В селото има:

Здравна служба с един общопрактикуващ лекар и стоматолог - ул. “Патриарх Герман“ № 69

ПОЩА - ул. „Патриарх Герман“ № 69

Работно време: 07:30-17:00 часа

 

КМЕТСТВО ГЕРМАН

Кмет: Божидар Трайков

Приемно време: сряда - 09:00 - 12:00

Веселина Попова - Специалист

Работно време:  от 08:30-12:00 и 12:30-17:00 часа
Адрес: ул. „Патриарх Герман” № 31
Телефон: 02/992-81-54


Новини

История

ИСТОРИЯ ГЕРМАН

Забележителности

© 2024 Столична община р-н ПАНЧАРЕВО.Всички права запазени. Дизайн и разработка: Comtechsys