ГЕРМАН

Начало

 германГерман е село в Западна България.Разположено на десния бряг на р. Искъра на 11,5 км югоизточно от центъра на София.Землището му граничи на изток с това на село Лозен, на запад с р. Искър и бившето землище на Горубляне, на юг с Панчаревското езеро и землищата на селата Кокаляне и Панчарево и на север с Цариградско шосе и царския дворец „Врана“ .

Селото има продълговата форма, къщите му са разположени от двете страни на главната улица „Патриарх Герман“, която при изхода пресича Околовръстния път.

Герман има 3 махали:

Горна ма'ала: Някога площад Юрто, сега се намира параклиса „Свети Патриарх Герман“, пътя към стената на езерото Панчарево и новата велоалея.

Средна ма'ала: В нея сега се намират площада на селото, паметникът на падналите през войните жители на село Герман, сградите на църквата „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“, читалището „Свети Иван Рилски“, старата сграда на училището и сградата на кметството.

 Долна ма'ала: Сега тук се намират новата сграда на 84-то основно училище „Васил Левски“ с игрища и обособена спортна площадка, новата сграда на 180-то ОДЗ „Зайченцето бяло“, градинката с две детски площадки за деца от 0-3 и 3-12 години, стадиона на селото.

 Произход на името

 Герман е разпространен топоним в българската езикова територия. Смята се, че името на с. Герман е възможно да идва от тракийската дума „герма“, която означава „топъл извор“, по топлите извори, намиращи се на юг от селото. Паралелни имена можем да намерим и в други части на Западна България, като римското име на Сапарева баня – Германея, и имената на село и река Джерман. Други хипотези са за произход, свързан със западноевропейски етноними или със св. Герман. Популярна хипотеза е, че селището е кръстено на името на езическо божество, почитането е преминало като български фолклорен ритуал и в християнската епоха, което усмирявало природните бури и стихии. Неговото име също било Герман. Има и обичай, запазен и до днес, наречен „германе“, който е свързан с измолването на дъжд от небето. Песента, която се пее, е следната: „Пеперуда, пеперуда, от орало на копало. Дай боже дъжд!“

Герман е старо селище. В средновековните документи е означено като крепост.

Германски манастир

Германският манастир е най-старият манастир в Софийската Света гора, строен е през 10 век и носи името на българския светец Иван Рилски. Легендата разказва, че Йоан Рилски ожаднял докато минавал през Лозенската планина. Затова се спрял да си отдъхне, погледнал към небето и се помолил за вода. Желанието му се изпълнило и изпод земята бликнала вода. Така се родил животворният извор, намиращ се в двора на светата обител. През 1928г. бъдещият български екзарх Стефан дарява Германският манастир на Ефория „Зограф" и по решение на Софийския епархийски съвет той е отреден за подворие на българския Зографски манастир „Св. вмчк. Георги Победоносец". В него се подготвяли монаси за служба в Атон. Днес в манастира отсядат атонски монаси.

Пътят до манастира е доста дълъг, затова много хора отиващи там се отбиват да поседнат под сянката на манастирската лоза. Също както изворчето, така и лозницата си има своя легенда, свързана с големия български поет Елин Пелин, творил под нейната сянка. Тук, в Германския манастир, се е родила неговата всеизвестна творба „Под манастирската лоза“.

Но разбира се ролята на светата обител в историята на България не свършва тук. Ктитори на манастира са били цар Фердинанд I и цар Борис III. В черквата на манастира, ден преди Сръбско-българската война са били осветени бойните знамена, с които българската армия тръгва на бой срещу сърбите. И както свидетелстват старите ръкописи, нито едно знаме не е попаднало във вражески ръце.

Тук са двете секвои засадени от цар Борис III.

ТРАНСПОРТ

Автобусни линии № 6 и № 8

Маршрутна линия № 37

В селото има:

Здравна служба с един общопрактикуващ лекар и стоматолог - ул. “Патриарх Герман“ № 69

ПОЩА - ул. „Патриарх Герман“ № 69

Работно време: 07:30-17:00 часа

 

КМЕТСТВО ГЕРМАН:

Кмет: Маргаритка Станкова

Приемно време: Всеки работен ден от 09:00 часа до 12:00 часа

Работно време: Всеки работен ден от 08:30-12:00 и 12:30-17:00 часа
Адрес: ул. „Патриарх Герман” № 31
Телефон: 02/992-81-54


Новини

НАЗАДНЧ "Св.Иван Рилски - 1926", с.Герман

ЧИТАЛИЩЕСВ. ИВАН РИЛСКИ - 1926“

4

Адрес: с. Герман, пл. Иван Вазов" 2

Читалище „Св. Иван Рилски - 1926" е действащо читалище, регистрирано под номер 251 в Министерство на Културата на Република България.

Библиотеката към читалището е регистрирана в регистъра на обществените библиотеки под номер 2010.

РАБОТНО  ВРЕМЕ НА БИБЛИОТЕКАТА

от Понеделник до  Петък

09.00 - 12.00 часа

15.00 -18.00 часа

Почивни дни: събота и неделя

РАБОТНО ВРЕМЕ НА ЧИТАЛИЩЕТО

от Понеделник до  Петък

09.00 - 12.00 часа

15.00 -18.00 часа

Почивни дни: събота и неделя

/при ненормиран работен ден/

Секретар: Марияна Джанджева - 0896717107

Библиограф: Юлия Маринова – 0878990570

e-mail: chitalishte_german@abv.bg

 

На 1 ноември 1926 година в частен дом се създава Народното читалище “Св. Иван Рилски” в с. Герман.  Негов първи основател е Георги Петров Младенов – Даскала, основоположник и на Училището и на Кредитната  кооперация  “Пробуда” в с. Герман, която по-късно се влива в Панчаревската Популярна банка. Учил и възпитал цели поколения  жители на селото.

5

През 1940 година на общоселско събрание се взема решение да се построи читалищна сграда на мястото на старото училище. Цялото село участва в изграждането й и тя е построена още същата година. Всички се включват в живота на Читалището – рецитали, пиеси, провеждат се четения, организират се вечеринки. С настъпването на Втората световна война дейността отново замира, за да се възроди през 1945 година, когато с електрификацията на селото започват и кинопрожекции, но отново помещенията са малки.

6

През 1964 година се полагат основите на настоящият читалищен дом. Средствата са осигурени по линия на самооблагането, а жителите на с. Герман отново участват в строежа с много личен труд. От тогава до днес, Читалището  е било и е средище на културната общественост в селото.

Читалището разполага с танцови състави по български и характерни танци, школа по пиано, вокална група, клуб „Етнография“, клуб „Флористика“ и младежки спортен клуб. В тези школи, клубове и групи редовните участници са около 200 човека, предимно деца и младежи.

8

Библиотеката разполага с над 10 000 книги, които непрекъснато се обновяват от дарения. Тя е любимо място за жителите на  село Герман, доказателство за което са и даряваните от тях книги.

9

Освен място за четене, библиотеката е и информационен център. От 2010  година благодарение на фондация „Глобални библиотеки“, разполагаме и с три броя компютърни конфигурации и един мултифункционален принтер.Читалището винаги е било и ще бъде хранилище на българските традиции и култура.

История

ИСТОРИЯ ГЕРМАН

Забележителности

© 2020 Столична община р-н ПАНЧАРЕВО.Всички права запазени. Дизайн и разработка: Comtechsys