ДОЛНИ ПАСАРЕЛ

Начало

pasarelСело Долни Пасарел се намира на 23 км от София.

Първото заселване на пасарелци е в местността Църквище. Тя се намира на 2 километра северозападно от днешното поселище.

Следващото преместване на древните пасарелци е около днешния храм “Свети Георги Победоносец”.

Днес къщите на селото са разположени между две планини – Лозенската и Плана, на левия бряг на река Искър. Надморската му височина е 750 метра.

До 1960г. селището е на административно подчинение на гр.Самоков, а след 1960г. е присъединено към Столичния град, под управлението на I-ви столичен район /Ленински/. През 1971г. е образуван нов столичен район – “Девети септември”, в който са включени селата около София.

До 1954 година са съществували Долни и Горни Пасарел. Тъй като с.Горни Пасарел е останал на дъното на язовир “Искър”, сега съществува само Долни Пасарел и затова започнаха да го назовават само с името Пасарел. Такива сега са и пътните табели за селото, които са поставени край шосето София – Самоков.

Наименованието Пасарел е твърде интересно. Има много версии, една от които е свързана с царуването на Калоян /1197-1207/. Когато през 1205 г. Калоян пленява император Балдуин Фландърски заедно с 4000 пленници решава да ги разсели в различни крайща на държавата си, за да може да ги държи в подчинение.   И така: Маркиз дьо Сент Бьов и неговите хиляда души - край днешното село Бов, граф Орландо в Орландовци край София, конт дьо Фрей в Кондофрей - Кюстендилско и барон Арел в Пасарел.

Според друга версия Пасарел означава проход на Арел. Пасс – pass - от латински /френски/ - проход. От същия корен са passer /пропуснат/, пасаж – френски – pass-age. Проход, коридор, покрита улица, която съединява две улици; passé - минал; passager – пътник, който се движи с превозно средство. Девизът на испанските революционери от 1936г. е NO PASARAN – няма да минат.

Все в околностите на с.Пасарел е намерена статуя на бог Ескулап (Асклепий) – бог на медицината. Статуята се пази в Националния археологически музей в София. Същата е от мрамор – главата липсва. Този бог е почитан от траки и римляни.

ТРАНСПОРТ

Автобусна линия № 3

 

ПОЩА - ул."Ракита" № 2

Работно време: 08:00 - 17:00 часа

тел: 02/992-42-04

 

КМЕТСТВО ДОЛНИ ПАСАРЕЛ: 

Кмет: Наталия Александрова

Приемно време: Сряда от 08:30 - 12:00 часа
Даниела Кръстева - Главен специалист

Работно време: Всеки ден от 08:30-17:00 часа
Адрес: ул. Ракита № 2

Телефон: 02/992-42-25; 02/992-42-35
WEB Сайтwww.pasarel.eu


Новини

НАЗАДНЧ "Просвета - 1929",с.Долни Пасарел

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ ПРОСВЕТА – 1929“

Адрес : с. Долни Пасарелул. Д. Списаревски " 10

pasar1

Читалище „Просвета- 1929" е действащо читалище, регистрирано под номер 3463 в Министерство на Културата на Република България.

Библиотеката към читалището е регистрирана в регистъра на обществените библиотеки под номер 993

                       

РАБОТНО ВРЕМЕ ЧИТАЛИЩЕ и БИБЛИОТЕКА

от  Понеделник до Петък:

от  09:00 до 13:00 часа

от 16:00 до 19:00 часа

Събота и неделя: почивен ден

 

СЕКРЕТАР: Росица Филева

БИБЛИОТЕКАР: Росица Филева

   e-mail: prosweta@abv.bg

Сградата на НЧ „Просвета -1929“ се л о  Долни Пасарел се намира в кв.18, парцел- ХV по плана на село  Долни Пасарел, двуетажна сграда с общазастроена площ – 288 кв.м., масивна.

І етаж – киносалон, малък салон, антре, гримьорна и складово помещение.

ІІ етаж – библиотека, кинокабина и коридор.

Застроена и незастроена площ – 1700 кв. м.

pasar2

Поради отдалечеността на населеното място от големия град читалището си остава незаменима част от културния живот на населението. За радост все повече деца, младежи и възрастни се връщат при нас с желание да изучават, съхраняват и разпространяват както  местния, така и българския фолклор.

Читалището работи с  две групи за народни обичаи и певческа група. Участваме активно в местни, регионални и национални мероприятия.

Имаме заснети филми от БНТ, ТВ 7 и Канал 3 – „Биене на подници”, новогодишният обичаи  „ Пиперенка”, Празнуване на Савинден – 5.12. , и „Среди зиме по Коледа” – Коледари.

pasar3

Групата за народни обичаи и Певческата група се представя великолепно във всички издания на Националния събор за народно творчество в Копривщица.

Нашенските обичаи имат масов характер, в тях участват всички- едни като участници, други като зрители. С голям интерес протича ” Пиперенка”. С това име обичаят е единствен в България. Той се провежда на Васильовден / Нова година/. След него идва Лазаруване, после правенето на подници ( глинени съдове за печене на баници, зелници, хлябове). Коледуването, което се възобнови от 20-тина млади мъже с помощта  на читалището и от 7 години насам, носи на всички една незабравима коледна нощ. На Заговезни се прави Поклади – „Орате-копате, дай дедо момата, да не запалим брадата”.  Всички те преминават с много задявки, хумористични припевки, игри и песни.

pasar4

На 24 май е традиционния празник на селото, като за него участваме с апликационна форма към Столична община и благодарение на отпуснатите ни средства по нея празника се отбелязва подобаващо.

От допълваща субсидия на Министерството на културата и малко собствени средства подновихме част от костюмите на самодейците, но е крайно недостатъчно.

Читалището ни е чудесно и се надяваме все така да продължава да събира и да радва населението на сeло Долни Пасарел. Сградата е голяма и функционална за нуждите на населението. При един основен ремонт сега и след това добро поддържане- недопускане на течове и разрушаване, тя ще може да да се ползва още дълги години. Дограмата е сменена изцяло, пак със средства от допълваща субсидия на Министерството на културата, но с това не се подобри външния вид, нужно е саниране и боядисване, подмяна на олуците, премахване течовете от покрива и най важното направа на нов санитеран възел. Този с който разполагаме е външен и опасен за ползване.

                 pasar5

Разполагаме с прекрасен двор, който благодарение на програма „Зелена София” на Столична община, която печелим 5 поредни години, стана едно невероятно кътче за почивка и игра.

pasar6

Библиотеката при Народно читалище „Просвета – 1929“  село Долни Пасарел е разположена в помещение от 54 кв.м. изцяло на свободен достъп.

Фонда на библиотеката  е от 9 984 тома. Той е строго подреден по раздели, обособен по възрастови групи.Годишно библиотеката се посещава от около 120-130 читатели от различни възрасти.

pasar7

Ние  работим за постигането на определена цел – утвърждаването на библиотеката като модерен културен институт и информационен център за местната общност на базата на рационално използване на традиционни и нетрадиционни технологии в областта на събирането, разкриването, съхраняването и предоставянето на библиотечни документи и информация чрез, достъп до външни бази данни и създадената в библиотеката библиографска информация.          

В библиотеката се провеждат и различни мероприятия:

- Честване на бележити дати и събити

- Организиране на витрини, изложби и сказк

- Инициатива „Да четем заедно”

- Беседи „Библиотеко –библиографски занимания“ с децата от училището

pasar8

Библиотеката участва и в проекти към Министерството на културата за обновяване на фонда, но за съжаление не бяхме одобрени по незнайни причини.

Извеждането на един или друг приоритет в читалищната работа като цяло винаги поставя библиотечната работа на втори план. И това е обяснимо - в наше време  първостепенна е  ролята на фактора печалба, т.е. необходимостта от средства за издръжка на читалището.

Работим за това библиотеката да остане предпочитано място за всички, които искат да знаят, да се възползват от информацията с която разполагаме, да прекарват времето си приятно и полезно.

 с която разполагаме, да прекарват времето си приятно и полезно.

История

ИСТОРИЯ ДОЛНИ ПАСАРЕЛ

© 2020 Столична община р-н ПАНЧАРЕВО.Всички права запазени. Дизайн и разработка: Comtechsys