ДОЛНИ ПАСАРЕЛ

Начало

pasarelСело Долни Пасарел се намира на 23 км от София.

Първото заселване на пасарелци е в местността Църквище. Тя се намира на 2 километра северозападно от днешното поселище.

Следващото преместване на древните пасарелци е около днешния храм “Свети Георги Победоносец”.

Днес къщите на селото са разположени между две планини – Лозенската и Плана, на левия бряг на река Искър. Надморската му височина е 750 метра.

До 1960г. селището е на административно подчинение на гр.Самоков, а след 1960г. е присъединено към Столичния град, под управлението на I-ви столичен район /Ленински/. През 1971г. е образуван нов столичен район – “Девети септември”, в който са включени селата около София.

До 1954 година са съществували Долни и Горни Пасарел. Тъй като с.Горни Пасарел е останал на дъното на язовир “Искър”, сега съществува само Долни Пасарел и затова започнаха да го назовават само с името Пасарел. Такива сега са и пътните табели за селото, които са поставени край шосето София – Самоков.

Наименованието Пасарел е твърде интересно. Има много версии, една от които е свързана с царуването на Калоян /1197-1207/. Когато през 1205 г. Калоян пленява император Балдуин Фландърски заедно с 4000 пленници решава да ги разсели в различни крайща на държавата си, за да може да ги държи в подчинение.   И така: Маркиз дьо Сент Бьов и неговите хиляда души - край днешното село Бов, граф Орландо в Орландовци край София, конт дьо Фрей в Кондофрей - Кюстендилско и барон Арел в Пасарел.

Според друга версия Пасарел означава проход на Арел. Пасс – pass - от латински /френски/ - проход. От същия корен са passer /пропуснат/, пасаж – френски – pass-age. Проход, коридор, покрита улица, която съединява две улици; passé - минал; passager – пътник, който се движи с превозно средство. Девизът на испанските революционери от 1936г. е NO PASARAN – няма да минат.

Все в околностите на с.Пасарел е намерена статуя на бог Ескулап (Асклепий) – бог на медицината. Статуята се пази в Националния археологически музей в София. Същата е от мрамор – главата липсва. Този бог е почитан от траки и римляни.

ТРАНСПОРТ

Автобусна линия № 3

 

ПОЩА - ул."Ракита" № 2

Работно време: 08:00 - 17:00 часа

тел: 02/992-42-04

 

КМЕТСТВО ДОЛНИ ПАСАРЕЛ: 

Кмет: Наталия Александрова

Приемно време: Сряда от 08:30 - 12:00 часа
Даниела Кръстева - Главен специалист

Работно време: Всеки ден от 08:30-17:00 часа
Адрес: ул. Ракита № 2

Телефон: 02/992-42-25; 02/992-42-35
WEB Сайтwww.pasarel.eu


Новини

История

ИСТОРИЯ ДОЛНИ ПАСАРЕЛ

НАЗАДМанастир "Св.Св. Петър и Павел"

man.pasarelМанастир "Св.Св. Петър и Павел"

Манастир "Св.св.Ап. Петър и Павел" е на 4 км от село Долни Пасарел - Район „Панчарево" – Столична община. Изграден е на малка тераса над водослива на малко ручейче, течащо по Беларски дол и р.Искър на 780м надморска височина.

Теренът е подравнен с помощта на подпорна стена от суха каменна зидария.

Възникнал вероятно през 15 век първоначално като параклис, след време той се развива в малък манастир. Днес е запазена само манастирската църква, строена или обитавана през втората половина на 19 век.

Това е еднокорабна едноапсидна каменна постройка без предверие и без купол (7 Х 15м.) с двускатен покрив, който от запад е леко скосен. Отвън над вратата е бил строителният надпис, който сега не личи. Над него в ниша са изобразени "Св.св.Ап. Петър и Павел" - патроните на манастира. Встрани от вратата са реставрирани изписаните два лъва в хералдична поза. Сводът е полуцилиндричен и прекрасно изписан. От възпоменателния надпис в олтарната апсида се установява, че стенописите в олтара са рисувани през 1878г. от самоковския художник Христо Илиев. Друг надпис над входната врата на църквата свидетелствува, че в 1880г. двамата братя Михаил и Христо Благоеви от с.Тресонче, Дебърско (Югославия), покриват със стенописи стените и свода на наоса (централното помещение) на църквата. Със своя ярък и сочен колорит и с голямо сюжетно разнообразие тези стенописи правят силно впечатление на зрителя.

Особено интересна е сцената "Рождество Христово", нарисувана на южната стена на църквата. На западната стена (където е входа) е сцената "Успение Богородично". Над входната врата е изобразен ктиторски портрет на игумена Васил Иванов от Сопот, представен коленичил смирено и свел глава върху дясното си рамо с умоляващ поглед, устремен към свитъка хартия, който държи в лявата си ръка. Експертите твърдят, че това е единствения ктиторски портрет в нашата религиозна живопис, в който фигурата на ктитора е представена в такава поза. Посланието на ктитора "Тебе молимся Владичицу сохрани манастиръ и народъ" е изписано на свитъка пред лицето му. Над рисунката се чете: "Игуменъ отецъ Василиа Ивановъ от Сопотъ". В олтара може да се прочете надпис на зографа: "1878 образописецъ Хр..... от Самоковъ".

Ежегодно на Петровден (29.06) се е провеждал голям събор и курбан на трите села - Долни Пасарел, Горни Пасарел и Шишманово.

Преди няколко години съборът се възобновява и се прави и днес, а манастира успява да се запази и поддържа с труда и минималните средства, събрани от населението на село Долни Пасарел и други дарители.

Манастирът „Св.св.Ап. Петър и Павел" - с. Долни Пасарел е обявен за паметник на културата - ДВ бр.39/1973г. През 2002 година Националният институт за паметниците на културата го обявява за паметник на архитектурата и изобразителното изкуство от национално значение. Този статут е запазен и до сега.

© 2020 Столична община р-н ПАНЧАРЕВО.Всички права запазени. Дизайн и разработка: Comtechsys