ДОЛНИ ПАСАРЕЛ

Начало

pasarelСело Долни Пасарел се намира на 23 км от София.

Първото заселване на пасарелци е в местността Църквище. Тя се намира на 2 километра северозападно от днешното поселище.

Следващото преместване на древните пасарелци е около днешния храм “Свети Георги Победоносец”.

Днес къщите на селото са разположени между две планини – Лозенската и Плана, на левия бряг на река Искър. Надморската му височина е 750 метра.

До 1960г. селището е на административно подчинение на гр.Самоков, а след 1960г. е присъединено към Столичния град, под управлението на I-ви столичен район /Ленински/. През 1971г. е образуван нов столичен район – “Девети септември”, в който са включени селата около София.

До 1954 година са съществували Долни и Горни Пасарел. Тъй като с.Горни Пасарел е останал на дъното на язовир “Искър”, сега съществува само Долни Пасарел и затова започнаха да го назовават само с името Пасарел. Такива сега са и пътните табели за селото, които са поставени край шосето София – Самоков.

Наименованието Пасарел е твърде интересно. Има много версии, една от които е свързана с царуването на Калоян /1197-1207/. Когато през 1205 г. Калоян пленява император Балдуин Фландърски заедно с 4000 пленници решава да ги разсели в различни крайща на държавата си, за да може да ги държи в подчинение.   И така: Маркиз дьо Сент Бьов и неговите хиляда души - край днешното село Бов, граф Орландо в Орландовци край София, конт дьо Фрей в Кондофрей - Кюстендилско и барон Арел в Пасарел.

Според друга версия Пасарел означава проход на Арел. Пасс – pass - от латински /френски/ - проход. От същия корен са passer /пропуснат/, пасаж – френски – pass-age. Проход, коридор, покрита улица, която съединява две улици; passé - минал; passager – пътник, който се движи с превозно средство. Девизът на испанските революционери от 1936г. е NO PASARAN – няма да минат.

Все в околностите на с.Пасарел е намерена статуя на бог Ескулап (Асклепий) – бог на медицината. Статуята се пази в Националния археологически музей в София. Същата е от мрамор – главата липсва. Този бог е почитан от траки и римляни.

ТРАНСПОРТ

Автобусна линия № 3

 

ПОЩА - ул."Ракита" № 2

Работно време: 08:00 - 17:00 часа

тел: 02/992-42-04

 

КМЕТСТВО ДОЛНИ ПАСАРЕЛ: 

Кмет: Наталия Александрова

Приемно време: Сряда от 08:30 - 12:00 часа
Даниела Кръстева - Главен специалист

Работно време: Всеки ден от 08:30-17:00 часа
Адрес: ул. Ракита № 2

Телефон: 02/992-42-25; 02/992-42-35
WEB Сайтwww.pasarel.eu


Новини

История

ИСТОРИЯ ДОЛНИ ПАСАРЕЛ

НАЗАДРевулското кале

revulРевулското кале е една от седемте известни крепости на Средна гора. На мъчнодостъпният връх Голяма Ревуля, с височина 1018м., намиращ се на 1 час път от село Долни Пасарел срещу течението на река Искър, се намират останките на това старо градище.

Ревулското кале е построено от местните селяни при непосилни условия на труд, та чак "дете в майка проревало". От тук народната памет извежда името на крепостта.

Изходен пункт за посещение на крепостта е село Долни Пасарел. Тръгва се от селото на изток, пресича се река Искър и се продължава по асфалтирания път за гр.Самоков. Следи се за отбивка вляво, която всъщност представлява старото шосе за Самоков, използвано до построяването на язовир "Искър", а по настоящем е пътят за Долнопасарелския манастир „Св.св.Ап. Петър и Павел". Пътят се вие по долината на Искъра, преминава покрай Еврейското кале и неусетно достига до манастира, от където върхът се изкачва първоначално по виеща се пътека на север, а по-късно без пътека в западна посока. Необходимо е особено внимание поради стръмния терен.

© 2020 Столична община р-н ПАНЧАРЕВО.Всички права запазени. Дизайн и разработка: Comtechsys