ЖЕЛЕЗНИЦА

Начало

 заглаванаЖелезница е разположено е в източните склонове на Витоша,по поречието на Железнишка река,на 1000 м.н.в., на 23 км. южно от София.

В древността цялата местност около с. Железница е кипял интензивен живот, за което свидетелстват многобройните тракийски светилища, некрополи и защитни съоръжения. Във времето на ранното средновековие и до османското нашествие в околността на селото са съществували множество църкви и манастири, което го превръща в част от важния книжовен и духовен център, наречен "Мала Света гора" като аналог на Атонската обител. След опожаряването и разрушаването му, едва преди няколко века възниква селище и се заселва, според някои твърдения благодарение на изобилието на желязна руда, за което свидетелства и името.

Според друга легенда, селото възниква след заселването на жители от село Железница, Благоевградско, подгонени от турците. За това свидетелстват особеностите на говора на част от по-старото население на селото. Преди сегашното си местоположение селото е било изградено първоначално по-високо в планината и е носело името Мала Железница, където и днес могат да се видят основите на старите къщи. За първи път се споменава в турски документи през 17 век под името Жележенче.

ТРАНСПОРТ

Автобусни линии № 69 и 70 с 98

В селото има:

Здравна служба с един общопрактикуващ лекар и един зъболекар

 

КМЕТСТВО ЖЕЛЕЗНИЦА:

Кмет: Дойчин Сремкин

Приемно време:

Силвия Свиленова - Главен специалист

Работно време: Всеки ден от 08:30 - 17:00 часа 
Адрес: ул. „Плана планина”
Телефон: 02/992-77-14; 02/992-76-14

 


Новини

Образование

НАЗАДНЧ "Пробуда - 1926", с.Железница

ЧИТАЛИЩЕ ПРОБУДА-1926 с. ЖЕЛЕЗНИЦА

 

jel1

Адрес: с. Железница - център

Читалище Пробуда е действащо читалище, регистрирано под номер 2465 в Министерство на Културата на Република България.

Библиотеката към читалището е регистрирана в регистъра на обществените библиотеки под номер 1198

РАБОТНО ВРЕМЕ НА БИБЛИОТЕКАТА

От понеделник до петък 

от 9.00ч. до 17.00ч.

Библиотекар – Десислава Веселинова Пашалийска

РАБОТНО ВЕМЕ НА ЧИТАЛИЩЕТО

От понеделник до петък 

от 9.00ч. до 17.00ч.

/ ненормиран работен ден/

Секретар – Мария Симеонова Иванова

  тел: 0899 80 33 88

E-mail-  probudaaa@abv.bg

 

НЧ “Пробуда-1926” има богата история и играе важна роля, като средище на културния живот в с. Железница. Читалището е основано през 1926 година, регистрирано под № 2465 в Министерство на Културата. 

jel2

 В читалището има  танцов състав, детски танцов състав, група за изучаване на народни хора, женска певчевска група, оркестър за народна музика, лазарски и коледарски групи.

jel3

 Представяли сме българския фолклор в Международни фестивали в България, Гърция, Италия, Турция, Чехия, Македония, Черна Гора, Албания и др.

jel4

Особено активна е дейността на читалището във връзка със събирането и съхраняването на автентични костюми, съдове, инвентар и други, запазването на фолклорното, песенното и музикално изкуство. Самодейците от местното читалище  активно участват в подготовката на общоселските и националните празници.

jel5

Правят се възстановки на стари обичаи / седенки, сватби/. Впечатляващо е участието на самодийците в съборите на народното творчество в Копривщица, където демонстрират красотата и обаянието на местните танци и песни.

jel6

         Библиотеката към НЧ “Пробуда – 1926” е разположена в помещение с площ 52 кв.м. Фондът на библиотеката към 31.12.16 година е 14 958 тома. Той  е строго подреден, разделен е на възрастови групи и обособен детския кът. На година библиотеката се посещава от около 130-140 читатели от различни възрастови групи.

jel7

Целта на нашата  библиотеката е да  събира информация, организира я и я предоставя на потребителите по достъпен начин. Също така ние можем да предоставим информацията, нужна на хората или да ги насочим  към места, където могат да я получат. Работим в партньорство с други организации, за да можем да бъдем ефективен източник на обществена информация. Библиотеката ни проучва търсенията на читателите си, за  да задоволи техните потребности.

История

ИСТОРИЯ ЖЕЛЕЗНИЦА

Забележителности

© 2019 Столична община р-н ПАНЧАРЕВО.Всички права запазени. Дизайн и разработка: Comtechsys