ЖЕЛЕЗНИЦА

Начало

 заглаванаЖелезница е разположено е в източните склонове на Витоша,по поречието на Железнишка река,на 1000 м.н.в., на 23 км. южно от София.

В древността цялата местност около с. Железница е кипял интензивен живот, за което свидетелстват многобройните тракийски светилища, некрополи и защитни съоръжения. Във времето на ранното средновековие и до османското нашествие в околността на селото са съществували множество църкви и манастири, което го превръща в част от важния книжовен и духовен център, наречен "Мала Света гора" като аналог на Атонската обител. След опожаряването и разрушаването му, едва преди няколко века възниква селище и се заселва, според някои твърдения благодарение на изобилието на желязна руда, за което свидетелства и името.

Според друга легенда, селото възниква след заселването на жители от село Железница, Благоевградско, подгонени от турците. За това свидетелстват особеностите на говора на част от по-старото население на селото. Преди сегашното си местоположение селото е било изградено първоначално по-високо в планината и е носело името Мала Железница, където и днес могат да се видят основите на старите къщи. За първи път се споменава в турски документи през 17 век под името Жележенче.

ТРАНСПОРТ

Автобусни линии № 69 и 70 с 98

В селото има:

Здравна служба с един общопрактикуващ лекар и един зъболекар

 

КМЕТСТВО ЖЕЛЕЗНИЦА:

Кмет: Дойчин Сремкин

Приемно време:

Силвия Свиленова - Главен специалист

Работно време: Всеки ден от 08:30 - 17:00 часа 
Адрес: ул. „Плана планина”
Телефон: 02/992-77-14; 02/992-76-14

 


Новини

Образование

История

ИСТОРИЯ ЖЕЛЕЗНИЦА

НАЗАДТермални води в с.Железница

 води железницаМинералните извори в землището на с.Железница са познати на хората още от най-дълбока древност. Водата е с температура 28 ºС и извира от 12 малки изворчета. Тя е слабоминерализирана с обща минерализация около 0,25 г/дм3. Още траките преди хиляди години открили лечебните й свойства. Тя е с хидрокарбонатно-сулфатно натриев състав и оказва благоприятно въздействие върху кожата - помага при различни кожни заболявания, действа отпускащо и спомага за намаляване на стреса и преумората на организма.

Изворите се намират в долината на реките Железнишка и Ягуля – в близост до мястото, където двете реки се сливат. Преходът от с.Железница до изворите представлява приятна разходка с продължителност около 1 ч. - 1 ч. и 30 мин. Маршрутът започва, като се поеме в североизточна посока от селото. Пътят върви покрай Железнишка река. За около 30 мин. преход от центъра на Железница се достига до малко мостче, пресичащо реката. След мостчето се намира първият минерален извор, до който е построена стара баня. Пътеката продължава със стръмно изкачване, последвано от спускане до другата рекичка – Ягуля. Тук е необходимо да се премине през реката, за да се продължи напред. Малко след това пътеката стига до малки каменни басейнчета, в които се събира лековитата минерална вода. Минералните басейнчета са подходящи за къпане и релаксация не само през лятото, но и през студените месеци от годината и добиват все по-голяма популярност сред гостите на планинското село.

© 2019 Столична община р-н ПАНЧАРЕВО.Всички права запазени. Дизайн и разработка: Comtechsys