ПЛАНА

Начало

 заглавнаПлана е село в Западна България. Намира в планинска област, на голяма надморска височина с изглед към Рила,Витоша и Верила.

Разпределено е на няколко махали. Една от най-големите махали е Календеровата.

Населението има македонски беломорски корен и е съставено от преселници от пернишкото село Чуйпетлово, намиращо се на южния склон на Витоша. На мястото на днешното село Плана е имало турски чифлик и чуйпетловци са изминавали доста дълъг път през лятото, за да работят в него. Решението за преселване на това място било продиктувано от наличието на хубави пасища и по-голямата сигурност от нападения, поради постоянното турско присъствие. Първоначално се преселили ратаите, впоследствие и техните родове. Родовете — основатели се обединили и закупили имота от чифликчията, който се изселил заедно с всичките си сънародници.

Пътуващи планински овчари от Чуйпетлово, с характерния и за беломорските овчари поминък, създават също селата Лисец и Яребковица във Верила.

Транспорт

Автобусна линия № 70

 

 

КМЕТСТВО ПЛАНА:

Кметски наместник: Валери Стоянов
Адрес: Махала Чаршия
Телефон: 02/992-76-64


Новини

Образование

Събития

  СЪБИТИЕ В ПЛАНА

Култура и Спорт

История

НАЗАДГеодезическа обсерватория „ПЛАНА” 

планаГеодезическа обсерватория „ПЛАНА” при ЦЛВГ се намира на 30 км. югоизточно от София на 1300 м надморска височина. Създадена е през 1969 г. като Станция за наблюдениe на изкуствени спътници на Земята по програма „ИНТЕРКОСМОС”. През 1983 г. е открита официално като геодезическа обсерватория „ПЛАНА” с монтирана апаратура за наблюдения на спътници и съвременна астрономо-геодезическа апаратура.

© 2019 Столична община р-н ПАНЧАРЕВО.Всички права запазени. Дизайн и разработка: Comtechsys