logo panch

02
Фев 12

Бистрица

               Актуални новини за с. Бистрица

През 2012 г. има одобрена програма за асфалтиране със съдействието на Столична община на стойност 700 000 лв. До момента в район Панчарево е изпълнено асфалтиране на стойност над 1 млн. лв.

Извършен е ремонт на пътя Панчарево – Бистрица.

Също така са ремонтирани  улиците „6” и ул. „25” – общо 1100 кв.м. във в.з. Малинова долина - Герена

На територията на район Панчарево, с. Бистрица, е извършено почистване на реки, дерета и канали на обща стойност 4272,89 лв. с цел намаляване на вредните последствия от кризи, бедствия и аварии.

Ремонти в детски заведения на територията на с. Бистрица:

-         ЦДГ 15 „Щурче” – енергийна ефективност – подмяна на дограма за 30 000 лв., приключено в срок

-         ЦДГ 15 „Щурче” – ремонт на котелна инсталация

На основание Решение № 7 от 27.07.2012 г. на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет в следствие на земетресението от 22.05.2012 г., на територията на район Панчарево бяха извършени ремонти на следните обекти:

- 192 СОУ „Христо Ботев” – частичен ремонт на покрив

Решение № 7 може да видите тук


История на с. Бистрица

Бистрица е разположена в подножието на Витоша, на 10 километра югоизточно от центъра на столицата, между кв. Симеоново и Панчарево в близост до „Околовръстния път”. Възникнала преди векове, с годините се превръща в скъпа вилна зона на столицата, предпочитана от хората с по-висок социален статус. От 1998г. с решение на Столичния Общински Съвет е обявена за курортна зона, а прилежащите й девет вилни зони са със статут на квартал в рамките на Столичната община, област София-град, определен като жилищна зона лукс, предназначена за ниско строителство в природна среда. Бистрица заема 4% от землището на Столична община. Населението ѝ към 1 февруари 2011 г. наброява 4 993 души, а неофициално надхвърля 10 000 души.

През Бистрица минават три реки - Янчовска и Стара река, които се сливат и образуват река Бистрица, която пресича изцяло Бистрица и Панчарево и се влива в Искър при Панчаревското езеро на 600 м. н.в. Общата и дължината и е около 12 км. Допълнително очарование на района придават няколкото изкуствени водоскока в долното течение на реката. Протежението на Калната река от природен парк "Бистришко бранище" до Бизнес парк Младост, служи за граница между Бистрица и Симеоново.

На административната територия на Бистрица се намират монумент „Камбаните” и новостроящият се Бизнес парк "Камбаните", в.з. "Бункера", в.з. "Малинова долина ІІ-част", в.з. Шумако, в.з. "Косанин дол" и др. вилни зони, както и много жилищни комплекси от затворен тип. В Бистрица се намира и най-голямата и модерна пречиствателна станция за питейна вода в България - пречиствателна станция "Бистрица". Над Бистрица минава Рилският водопровод, по трасето на който е изградена туристическа алея. Бистричани я наричат „Канала”, официално е именувана „инж. Иван Иванов”. Много приятен маршрут с прекрасни гледки. Оттук може да се тръгне към Железница или към Симеоново. Може също така да се поеме по някоя от пътеките към х. Алеко или към Черни връх. Над Бистрица е разположен и природен парк "Бистришко бранище" - един от първите резервати в България, обявен за защитена зона през далечната 1934 г. На изток Бистрица граничи с Панчарево и Кокаляне, а на север и запад със Симеоново, Малинова долина, Бизнес Парк „София” и Резиденшъл Парк "София". В непосредствена близост на ул. Бистришко шосе и Околовръстния път се намира магазин ИКЕА.

Бистрица е едно от най-старите селища в полите на Витоша и Софийското поле, както и най-голямото от всички. Преданието гласи, че когато Софийското поле било езеро, около него имало само три села - Яна, Бояна и старо село Бистрица. Основателки им били 3 сестри - Бистра, Яна и Бояна. Те били царски дъщери и баща им построил за всяка от тях дворец. Избрал най-личните места. Когато царските дъщери се омъжили, слугите им останали да живеят там и така се зародили селата.

Факт е обаче, че Бистрица е старо селище. Със същото име фигурира на картата на Второто българско царство, а в легендата към нея е означено като крепост.

В местността Мали дол се намира манастир на името на свети Йоаким и Ана. На това място още от IV-V век до покръстването през 865 г. е съществувал молитвен дом, убежище за гонените християни. След IX век, по времето на цар Борис, или най-късно през Златния век на Симеон, тук е построен голям храм. Разрушен е от турците през 1393-96 година. До 1925-а там е имало каменен кръст и се е знаело, че мястото е оброчище.

През 1925 г. Бона Велинова от с. Григорево, Елин Пелинско, прекарала нощта на Неделя православна на открито в пост и молитва. На сутринта забила колчета в четирите ъгли на съборената от турците църква и наредила на присъстващите да копаят, докато не открият основите. Казала още, че волята Божия е да се възобнови църквата и да се посвети на светите Йоаким и Ана. Оттогава тук се отслужва маслосвет на открито на Неделя православна.

От 1939 г. до 1946 г. върху откритите стари основи е построена църква. Строи се обаче с лоши материали и през 1946 г. покривът пада, зидовете се напукват и се налага сградата да бъде вдигната отново. През пролетта на 1947 г. е дадено начало на строежа на съществуващата днес църква. При започване на изкопа е открита каменна плоча, прикриваща вход към гробница. Входът представлява правоъгълна шахта, висок е 104 см и е широк 70 см. Помещението е с каменен цокъл, нагоре е строено с тухли и постепенно засводено. Стените му са дебели 54 см и са измазани отвътре с хоросан. На едната има три ниши, облицовани с тухли. Върху мазилката на източната стена е нарисуван кръст с червена боя, а на западната, точно над входа, има нарисувана котва. В гробницата, положени в дървени ковчези, са намерени мъжки и женски скелет, но единият череп липсва. Гробницата е ограбвана и затова находките са оскъдни - малка глинена лампа, силно повредена медна монетка. Според иманярите, черепът на обезглавения скелет е скрит заедно с имането на манастира, а тук трябвало да има и кожен свитък с обяснение... Не се знае чии са скелетите, но се предполага че са на знатни особи (в легендите се прокрадва името на цар Иван Шишман). Изобщо, старината в Мали дол е наистина интересна и забулена в тайнственост.

Туристическо дружество „Погледец“ е нестопанска организация, член на Български туристически съюз, която сочи за своя целева група „подрастващо поколение, населяващо Бистрица“ и сред своите приоритети изброява туризма и спорта „като средство за екологично, социално и здравно възпитание на младежите“. Всеки понеделник в кметството се провежда събрание на дружеството.

Бистришките баби са най-известните бистричанки, прочули се с изпълненията си на архаичен фолклор от Шоплука из целия свят. Настоящият им ръководител е Дина Колева, а жените от състава са: Крема Гьорева, Цветанка Ценкова, Евдокия Батлачка, Гергинка Вайова, Севда Гергова, Анета Галева, Надежда Пашалийска, Галина Танева. През 2005 г. Бистришките баби бяха включени в списъка на шедьоврите на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО.

        Друга популярна забележителност на Бистрица е Бистришката четворка, музикален ансамбъл, основан още през 1934 г. към местното читалище.

Бистришки манастир "Св. Георги Победоносец"

Манастир Бистрица

      Бистришкият манастир "Св. Георги" е бил главен манастир на Мала Света гора. Неговият храм е днешната черква "Св. Георги" в Бистрица. След завладяването на София от турците манастирът е разрушен през 1382г. Дълго време на мястото му е имало оброчище, където на Гергьовден хората са се събирали. През XV век там е издигната малка черква, вкопана в земята. До разрушения манастир е имало крепост в местността Калугерови ливади.

Бистришки манастир "Св. Петка"

Св. Петка Бистрица

        Бистришкият манастир „Св. Петка" се намира на възвишението северозападно над с. Бистрица, в подножието на Витоша. Разположен е в местност, позната с името „Манастирчето", „Манастирище", „Калугерови ливади". До него се стига по стръмен път, покрай Янчовска река. По римско време тук имало кастел (укрепление като замък), наричан от местните „Калето" и рудно селище, вероятно свързано с него. Византийците обръщали голямо внимание на отбранителния вал около София и укрепили високия Бистришки проход като в местността, позната по-късно като „Калугерови ливади", издигнали две крепости и в тях малки молитвени домове. Манастирът „Св. Петка" възникнал върху традиционно култово място, върху старите основи на крепостна църквица, вероятно вкопана в земята. Наоколо е имало старо селище в близост до средновековната крепост, останки от която се виждат до днес. В манастира се почитат и двамата светци патрони - св. Петка и св. Илия, съответно на 14 октомври - Петковден, и на 20 юли, Илинден. Както ми разказаха присъстващите, някои махали от с. Бистрица давали корбани тук, а други, в долния манастир „Св. прав. Йоаким и Анна". Така им било предадено от дедите. Днес манастирският комплекс се състои от църква „Св. Илия" с камбанария и до нея старо аязмо. В манастирския двор има и няколко жилищни сгради. Манастирския комплекс не е действащ. В него не се води духовен живот. За празниците е обслужван от свещениците от околните села (квартали на София).


Сградата на Кметсвото в с. Бистрица

 Бистрица


Кметство: Бистрица

Кмет: Николай Гюров

Секретар: Величка Балина

Адрес: ул. „Никола Крушкин” № 34

Телефон: 02/992-20-21

 

Население 4 398 (ГРАО, 2010-12-15)

Землище 52,964 km²

Надм. височина 700 до 1000 m

Пощ. код 1444

ЕКАТТЕ 04234

Обществени поръчки

Конкурси

Обяви

  • Одобрен е ПУП на с.Кривина
    С Решение №354 е одобрен ПУП на с.Кривина,район Панчарево Решението може да бъде обжалвано по реда на чл. 215, ал. 4 ЗУТ пред Административния съд – София-град, в 30-дневен срок от съобщаването. Жалбите се подават в район „Панчарево“ и се изпращат в Административния съд – София-град, от отдел „Правно-нормативно обслужване“…
    Написана в Понеделник, 21 Август 2017 11:05 Прочетена 6 пъти Продължава...
  • ОБЯВА в изпълнение на чл.72 б,ал.3 от ППЗСПЗЗ
    РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО,ХРАНИТЕ И ГОРИТЕ ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ „ЗЕМЕДЕЛИЕ“ - СОФИЯ ГРАД ОБЩИНСКА СЛУЖБА ПО ЗЕМЕДЕЛИЕ - ПАНЧАРЕВО ОБЯВА
    Написана в Петък, 18 Август 2017 08:47 Прочетена 12 пъти Продължава...