logo panch

02
Фев 12

Кривина

с. Кривина

Кривина е село в Западна България. То се намира в Столична община, Област София. Селото е средно голямо. По официални данни живеят 454 души. Най-близкото до Кривина село е Казичене.

Преди доста години, когато още село Кривина не е съществувало, през неговата територия са преминавали две три реки. По точно е да се определи, че Кривина от доста години е квартал на гр. София, а много преди това селото се е намирало в Стара Планина близо до Беледие хан (на река Крива река)в местността Водениците по поречието на р.Крива. Старото селище било закътано и скрито, но турците го откриват и опожаряват. Половината от Жителите се поселват в село Градец - Софийска област и махала Беледие хан, Царичина, а останалите се преселват и основават с.Кривина. По време на Турското робство жителите на селото били недоволни от присъствието на турците и една нощ избили всички до един, събрали покъщнината си и избягали защото знаели какво ги очаква. Настаняват се на днешното място, където владетел на земите бил също турчин, но с различни разбирания. Той раздал част от земите си на кривинчани за ползване срещу обработване на собствените му земи. По-късно оставил много земи на родовете, които останали и му били верни. На днешната територия не са минавали две, а три реки - Мачкова, Мотиска и Искър!!! Крива река се е намирала в старото Кривинското училище навърши своя 130 годишен юбилей на 22 май 2008 г. 24 май е патронен празник на училището.

Залив Кривина на остров Тринити в Антарктика е наименуван в чест на село Кривина.землище в Стара планина. Животновъдството е добре развит поминък.

 

                Кметство: Кривина

                Кмет: Венцислав Игнатов

                Секретар: Даринка Николова

                Адрес: ул. „Старата река” № 16

    Телефон: 02/999-74-67; 02/999-74-69

 

Население 1 433 (ГРАО, 2010-12-15)

Землище 10,739 km²

Надм. височина 544 m

Пощ. код 1588

ЕКАТТЕ 39791

Обществени поръчки

Конкурси

Обяви

  • Одобрен е ПУП на с.Кривина
    С Решение №354 е одобрен ПУП на с.Кривина,район Панчарево Решението може да бъде обжалвано по реда на чл. 215, ал. 4 ЗУТ пред Административния съд – София-град, в 30-дневен срок от съобщаването. Жалбите се подават в район „Панчарево“ и се изпращат в Административния съд – София-град, от отдел „Правно-нормативно обслужване“…
    Написана в Понеделник, 21 Август 2017 11:05 Прочетена 6 пъти Продължава...
  • ОБЯВА в изпълнение на чл.72 б,ал.3 от ППЗСПЗЗ
    РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО,ХРАНИТЕ И ГОРИТЕ ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ „ЗЕМЕДЕЛИЕ“ - СОФИЯ ГРАД ОБЩИНСКА СЛУЖБА ПО ЗЕМЕДЕЛИЕ - ПАНЧАРЕВО ОБЯВА
    Написана в Петък, 18 Август 2017 08:47 Прочетена 12 пъти Продължава...