logo panch

02
Фев 12

Плана

с. Плана

Плана е село в Западна България. То се намира в Столична община, Област София, район Панчарево. Селото се намира в планинска област, на голяма надморска височина, разпределено е на няколко махали. Една от най-големите махали е Календеровата.

Населението има македонски беломорски корен и е съставено от преселници от пернишкото село Чуйпетлово, намиращо се на южния склон на Витоша. На мястото на днешното село Плана е имало турски чифлик и чуйпетловци са изминавали доста дълъг път през лятото, за да работят в него. Решението за преселване на това място било продиктувано от наличието на хубави пасища и по-голямата сигурност от нападения, поради постоянното турско присъствие. Първоначално се преселили ратаите, впоследствие и техните родове. Родовете — основатели се обединили и закупили имота от чифликчията, който се изселил заедно с всичките си сънародници.

Пътуващи планински овчари от Чуйпетлово, с характерния и за беломорските овчари поминък, създават също селата Лисец и Яребковица във Верила.

До село Плана има редовна автобусна линия, обслужвана от център градска мобилност поделение транспорт и мобилност - автобус №70. Начална спирка - СБАЛ по Онкология (на спирката на автобус №88 на бул. "Г.М. Димитров"). Крайна спирка - Махала "Чершия" (площада до кметството). Цена на билета - на цената на билет от градския транспорт в София.

 

Кметство: Плана

Кметски наместник: Любомир Крушкин

Адрес: Махала Чаршия

Телефон: 02/992-76-64

 

Население 72 (ГРАО, 2010-12-15)

Землище 18,414 km²

Надм. височина 1192 m

Пощ. код 1475

ЕКАТТЕ 56624

Обществени поръчки

Конкурси

Обяви

  • Одобрен е ПУП на с.Кривина
    С Решение №354 е одобрен ПУП на с.Кривина,район Панчарево Решението може да бъде обжалвано по реда на чл. 215, ал. 4 ЗУТ пред Административния съд – София-град, в 30-дневен срок от съобщаването. Жалбите се подават в район „Панчарево“ и се изпращат в Административния съд – София-град, от отдел „Правно-нормативно обслужване“…
    Написана в Понеделник, 21 Август 2017 11:05 Прочетена 6 пъти Продължава...
  • ОБЯВА в изпълнение на чл.72 б,ал.3 от ППЗСПЗЗ
    РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ МИНИСТЕРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО,ХРАНИТЕ И ГОРИТЕ ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ „ЗЕМЕДЕЛИЕ“ - СОФИЯ ГРАД ОБЩИНСКА СЛУЖБА ПО ЗЕМЕДЕЛИЕ - ПАНЧАРЕВО ОБЯВА
    Написана в Петък, 18 Август 2017 08:47 Прочетена 12 пъти Продължава...